Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Leven in Nijverdal

Subway Nijverdal

Tuinders op de Jipkesbelt: houden open dag

19 jul.
Door: Tuinvereniging De Jipkesbelt
Ondanks de grote droogte, houden de tuinders op de Jipkesbelt op zaterdag 28 juni weer een open huis van 10.00 tot 13.00 uur. Het is deze zomer dan ook een grote uitdaging om de gewassen te laten groeien, daar moet heel wat moeite voor worden gedaan door de tuinders.

Een veelgehoorde klacht tijdens de zomer gaat meestal over slakken die door vocht de overhand nemen op de Jipkesbelt en de gewassen opeten. Deze zomer is er echter geen slak te bekennen en is het mopperen langzaam overgegaan naar een ander onderwerp: de droogte. De tuinders komen dan ook dagelijks naar de Jipkesbelt om hun gewassen water te geven en te verzorgen.

Dat gebeurt veelal door het water op de ouderwetse manier op te pompen met een ouderwetse handzwengelpomp en dan met gieters over de planten te sproeien. Tientallen malen de tuin op en neer, zodat ieder bietje, elk blaadje sla en ook de aardappelen voldoende water krijgen. ‘Een goede oefening, het geld voor de sportschool kun je dan nu ook met een gerust hart in de portemonnee laten. Je krijgt je training en beweging hier wel op de Jipkesbelt’, meldt Leidy Aitink, als ze de tuin op fietst. Even later lopen zij en haar man Johan met gieters vol over de tuin, anderhalf tot twee uur zijn ze zeker bezig. Een andere tuinder maakt het zich makkelijk en pompt het water op met een motor en sproeit met de tuinslang, net zolang tot de boontjes en piepers voldoende water hebben gehad.

‘We laten ons niet ontmoedigen, we gaan vrolijk door. Als het zulk weer blijft, kunnen we zelfs nog allerlei gewassen zaaien en hopelijk over enkele weken weer oogsten’, weet een ander en stopt zaadjes voor spinazie in de grond. Even later met de gieter erover en dan maar weer wachten. Op 28 juni van 10.00 tot 13.00 uur zijn de producten van de tuin weer te koop bij diverse tuinders en koffie en thee met iets lekkers erbij staat klaar bij de blokhut. Iedereen is van harte welkom.  Oh ja, Buienradar belooft op die dag een zonnetje met een wolkje en 27 graden en nog steeds geen regen. Gewoon heerlijk weer dus om de Jipkesbelt te komen bezoeken! 

Deel dit bericht

of kopieer deze url: