Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Leven in Nijverdal

ZINiN Theater

Boekenweek 2018 "Natuur"

Door Leven in Nijverdal
Datum donderdag, 15 maart 2018
Tijd Van 19:30 tot 22:00
Adres Grotestraat 281
Plaats Nijverdal
Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: 'en toch is alles wat we doen natuur', deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna.

Het thema "Natuur" van de Boekenweek 2018, 10 t/m 18 maart, is voor de ZINiN bibliotheek Nijverdal en Staatsbosbeheer een goede reden om de handen ineen te slaan. Tijdens de Boekenweek zullen er tal van activiteiten georganiseerd worden. Een kleine vooruitblik op de activiteiten die zullen plaatsvinden.

Zo zullen er een aantal wandelingen georganiseerd worden waarbij citaten uit de streek- en wereldliteratuur verbonden worden met de natuur. In de bibliotheek in Nijverdal komt een tentoonstelling van (oude) natuurboeken aangevuld met (levende) natuur. In het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer komt een middag waarin het boek van Godfried Bomans "Erik, of het klein insectenboek" centraal zal staan. De definitieve data en tijden volgen binnenkort.

Faunaspecialist, Aaldrik Pot, houdt in het BuitenCentrum een lezing "In het voetspoor van Linnaeus". Natuurschrijvers staan figuurlijk (bijna) altijd op de schouders van een voorganger. Iemand die hen inspireerde of zelfs vrij letterlijk aan de hand nam. Tijdens de lezing komen de mooiste verhalen, avonturen en ontdekkingen van natuurschrijvers in de afgelopen 300 jaar aan bod.
De lezing vindt donderdag 15 maart plaats in het BuitenCentrum, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal.

Aanmelden kan via de website van Staatsbosbeheer.
https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/lezing-over-natuurschrijvers-op-de-sallandse-heuvelrug

Het verhaal begint bij de in 1707 geboren Zweedse natuuronderzoeker Carolus Linnaeus, die een reis maakte door de Zweedse provincie Dalarna. In het dagboek dat hij van die reis bijhield, beschreef hij niet alleen allerlei feiten over planten, dieren, mensen en gebruiken, maar hij springt hier en daar - meer dan bij zijn eerdere dagboek van zijn reis door Lapland - uit de band met een mooie landschapsbeschrijving of natuurbeleving.

Ook al begint het verhaal op de grens van Noorwegen, de natuur in de directe omgeving van het huis van Aaldrik Pot in Drenthe is de rode draad. Van hieruit dwalen we via bekende namen als Von Humboldt, Thoreau, Darwin, Muir, Heimans en Thijsse en J.A. Baker steeds verder af naar hedendaagse natuurschrijvers als Robert Macfarlane, Caspar Janssen en Koos van Zomeren. Ook minder bekende helden komen langs die vaak onterecht in de vergetelheid zijn geraakt.
De lezing is geen gortdroge aaneenschakeling van citaten, maar explosie aan mooie verhalen over wat natuurschrijvers drijft en over hun soms nogal hachelijke avonturen.
 

Deel dit bericht

of kopieer deze url: