Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Leven in Nijverdal

Rabobank

“Vallende Sterren” op 13 augustus bij Sterrenwacht

Door Sterrenwacht
Datum zondag, 13 augustus 2017
Tijd Van 21:00 tot 23:00
Adres Grotestraat 281
Plaats 7441GS Nijverdal
Zondagavond 13 augustus staat de Sterrenwacht Hellendoorn geheel in het teken van “vallende sterren” Wat is er aan de hand?

De meteorenzwerm Perseïden bereikt in de nacht van zondag op maandag het maximum, dat wil zeggen dat er dan zo’n 80 “vallende sterren” in een uur kunnen worden gezien. Maar daaraan voorafgaand is de zondagavond ook prima geschikt  om de “sterren te zien vallen”

Vallende sterren zoals vaak wordt gezegd zijn niet echt sterren die vallen. In werkelijkheid gaat het om gruisdeeltjes die uit de ruimte, de atmosfeer van de aarde binnenvallen. Dat vallen gebeurt met een snelheid tot wel 70 km per seconde. Door de enorme wrijving als gevolg van die hoge snelheid, wordt de lucht voor die deeltjes samengeperst en sterk verhit waardoor het zichtbaar wordt als een oplichtend spoor, en dat noemen we een “vallende ster”. Veel van het meteorenstof is afkomstig van kometen, een ander boeiend astronomisch fenomeen.

Speciale programma: dit en nog veel meer wordt duidelijk gemaakt in de speciale programma deze avond over de Perseïden.

Allereerst krijgt de bezoeker een lezing over wat meteoren eigenlijk zijn, die lezing wordt verzorgd door Frank Helmer. Daarna demonstreert Willy Broeze vallende sterren in het planetarium; last but not least, worden bezoekers bij een voldoende heldere hemel, meegenomen voor een wandeling naar het uitkijkpunt op de Sallandse Heuvelrug. Daar verzorgd Gérard Brinks uitleg over het sterrenbeeld Perseus en waar te vinden, want dat is de richting van waaruit de meteorenregen afkomstig is. Higlights zijn letterlijk en figuurlijk de Perseïden zelf die dan kunnen worden gezien onder een prachtige sterrenhemel.

Deel dit bericht

of kopieer deze url: